Nieuwsberichten
Subsidies voor cybersecurity-investeringen
Sinds 1 januari 2021 biedt Vlaanderen een subsidie voor zogenaamde cybersecurity-verbetertrajecten aan. Tijdens zo’n traject helpt een erkende dienstverlener de beveiliging van een onderneming te verbeteren. In september 2021 werd er ook een ‘laagdrempelige instapversie’ van die subsidie voorgesteld. Lees meer »
De e-signature
De elektronische handtekening is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. U gebruikt ze misschien zelfs zonder dat u er zich bewust van bent. Maar de ene e-signature is de andere niet… Een woordje uitleg. Lees meer »
Vers van de pers: het centraal register van economische knipperlichten
Om ondernemingen in moeilijkheden sneller te detecteren, heeft de minister van Justitie begin juli een nieuw register in het leven geroepen: het centraal register van economische knipperlichten. Het register moet ondernemingsrechtbanken in staat stellen sneller of zelfs proactief te reageren als het fout dreigt te lopen. Niet alleen om schade te beperken maar ook om het tij nog te keren indien mogelijk. Lees meer »
Vlaanderen: EPC nu ook voor bedrijfsgebouwen
Het energieprestatiecertificaat (EPC) bestaat sinds 1 januari 2020 ook voor zogenaamde kleine niet-residentiële gebouwen. Net zoals voor woningen moet de verkoper/verhuurder van een klein bedrijfsgebouw aan de verkoper/verhuurder meedelen wat de EPC-waarde is van het betrokken gebouw. Lees meer »
Activeerde u al uw eBox?
Eind september is ook de FOD Financiën in het project van de eBox getreden. Daarmee stapt een belangrijke speler in het project dat overheid en burgers op digitale wijze met elkaar moet verbinden. Lees meer »
Hoe gaat de steun voor algemene investeringen in Brussel voortaan in zijn werk?
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werkt aan de uitvoering van zijn nieuwe kaderordonnantie over economische ontwikkeling van ondernemingen. De steun aan ondernemingen, ook wel de economische-expansiesteun genaamd, wordt bijgewerkt. Sinds 1 december 2018 gelden nieuwe regels voor micro-ondernemingen en kmo's die investeren op het grondgebied van het gewest. Lees meer »
Doelgroep Waalse Coup de Pouce-lening vergroot
De Waalse wetgever heeft in het kader van de Coup de Pouce-lening het selectiecriterium afgeschaft over de ouderdom van de onderneming-kredietnemer (sinds minder dan vijf jaar). Die maatregel uit het veelzijdige Waalse programmadecreet van 17 juli 2018 dat op 8 oktober 2018 in het Belgisch Staatsblad is gepubliceerd, strekt ertoe de doelgroep van de maatregel te verruimen. Lees meer »
Veranderingen voor werkgevers die investeren in een zone in moeilijkheden
Werkgevers die investeren in gebieden die getroffen zijn door collectieve ontslagen (de zogenaamde ontwrichte zones) en nieuwe arbeidsplaatsen creëren, kunnen een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing genieten. Deze steunregeling die in 2014 werd ingevoerd, wordt nu vereenvoudigd zowel voor werkgevers als voor de gewesten Lees meer »
Activiteiten verplaatsen heeft gevolgen voor strategische transformatiesteun
Bent u een Vlaamse kmo of grote onderneming? Realiseert u omvangrijke beroepsinvesteringen of opleidingsinspanningen in het Vlaams Gewest? Dan is er voor u de strategische transformatiesteun (STS) van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Het verplaatsen van de activiteiten heeft sinds 1 januari 2018 wel gevolgen voor de steun aan grote ondernemingen. Lees meer »
Nieuwe vragenlijst over woon-werkverkeer van de FOD Mobiliteit
Telt uw bedrijf gemiddeld meer dan 100 werknemers? Dan moet u deelnemen aan de driejaarlijkse enquête van de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Vervoer over het woon-werkverkeer van het personeel van ondernemingen met meer dan 100 werknemers. De anonieme enquête peilt onder andere naar de woon-werkverplaatsingen van uw werknemers en de bereikbaarheid van uw onderneming met diverse vervoermiddelen. Deadline voor het invullen van de nieuwe enquête is 31 januari 2018. Lees meer »
Wat is een btw-eenheid?
Het begrip van de ‘btw-eenheid’ bestaat in het Belgisch fiscaal recht tien jaar in 2017. In deze bijdrage bekijken we wat een btw-eenheid precies is en hoe die dan fiscaal behandeld moet worden. Lees meer »
Investeringsaftrek 2018: percentages blijven gelijk
Ondernemingen die investeren in nieuwe materiële vaste activa hebben recht op een investeringsaftrek. Hun uitgaven voor het verwerven nieuwe activa, mogen gedeeltelijk in mindering worden gebracht van hun belastbare inkomsten. De percentages voor investeringen gedaan in 2017 (aanslagjaar 2018) zijn dezelfde als vorig jaar. Lees meer »
Vennootschappen met gebroken boekjaar: bijzondere liquidatiereserve voor aanslagjaar 2012
Kleine vennootschappen konden beroep doen op een overgangsmaatregel om voor aj. 2012 hun belastbare reserves ‘vast te klikken’ en om voor aj. 2013 en 2014 een bijzondere liquidatiereserve aan te leggen. Maar vennootschappen met een gebroken boekjaar zaten in een speciale situatie. Zij vielen net buiten het toepassingsgebied van beide overgangsmaatregelen. Het Grondwettelijk Hof ziet daarin een schending van het gelijkheidsbeginsel. Zij moeten de kans krijgen om voor aj. 2012 de bijzondere liquidatiereserve aan te leggen. Lees meer »
Tax shelter uitgebreid tot podiumkunsten
Enkele jaren geleden werd in België de tax shelter voor audiovisuele werken in het leven geroepen. Bedoeling was vennootschappen te laten investeren in films en televisiereeksen, om zo de productie van deze audiovisuele werken aan te zwengelen. In 2015 werd het systeem grondig hervormd. Sinds 1 februari 2017 noteren we opnieuw een belangrijke wijziging: het systeem werd uitgebreid tot podiumproducties. Lees meer »
Octrooiaftrek verdwijnt, innovatieaftrek verschijnt
De aftrek voor octrooi-inkomsten in zijn huidige vorm wordt afgeschaft met een vijfjarige overgangsregeling. Tegelijk werkt de regering tegen het jaareinde aan een nieuwe, verruimde aftrek voor innovatie-inkomsten. Lees meer »
Vruchtgebruik juridisch en fiscaal toegelicht
Vruchtgebruik is een rechtsfiguur met een lange traditie. Ook vandaag de dag wordt ze nog vaak gebruikt. Vruchtgebruikconstructies kunnen immers gebruikt worden voor fiscale optimalisatie. Het is echter wel oppassen geblazen. Niet al deze constructies worden door de fiscus getolereerd. Lees meer »
Geld lenen aan familie of vrienden wordt soms fiscaal beloond: de Vlaamse belastingvermindering voor renovatieleningen
Geld lenen aan familie of vrienden wordt soms fiscaal beloond, denk bijvoorbeeld maar aan de win-winlening, waarbij een belastingplichtige een belastingvermindering krijgt voor een lening aan een bevriend ondernemer. Maar ook in de privésfeer bestaat er een dergelijke maatregel: u kan als particulier geld lenen aan een familielid of vriend om een krotwoning te renoveren. Ook deze lening geeft recht op een belastingvermindering. Lees meer »
Wanneer zijn kostenvergoedingen vrij van sociale bijdragen?
Vergoedingen van “kosten eigen aan de werkgever” zijn in principe niet belastbaar en niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen als u rekening houdt met de plafonds die door de fiscus en de RSZ zijn bepaald. De RSZ aanvaardt voor verschillende kleine en moeilijk bewijsbare kosten een forfaitaire raming. Lees meer »
Voorafbetalingen 2016: vermeerderingspercentage ongewijzigd tegenover vorig jaar
Ondernemingen die geen of onvoldoende voorafbetalingen doen, moeten een belastingvermeerdering betalen. Het vermeerderingspercentage waarmee de vermeerdering wordt berekend, wordt ieder jaar vastgesteld. Voor de voorafbetalingen van dit jaar (inkomstenjaar 2016, aanslagjaar 2017) geldt hetzelfde vermeerderingspercentage als vorig jaar. Dit percentage bedraagt 1,125 %. Lees meer »
Het huwelijkscontract als instrument van successieplanning: een voorbeeld
Met het huwelijkscontract dat echtgenoten afsluiten, kiezen ze onder welk huwelijksvermogensstelsel ze zullen vallen: het wettelijk stelsel of toch liever scheiding der goederen of nog iets anders. Door de vele mogelijkheden die het huwelijkscontract biedt, door het al dan niet opnemen van bepaalde clausules, is het ook een uitstekend instrument voor vermogens- en successieplanning. We lichten kort toe. Lees meer »
Voorwaarden voor Vlaamse subsidies strenger
De Vlaamse regering heeft haar steunregimes afgestemd op de Europese Algemene Groepsvrijstellingsverordening. Ondernemingen in moeilijkheden hebben geen recht meer op ecologiesteun, strategische ecologiesteun, steun voor opleiding en advies in het kader van de kmo-portefeuille, transformatiesteun, of steun voor de oprichting en werking van bedrijvencentra en doorgangsgebouwen voor starters. Ook ondernemingen die niet in moeilijkheden verkeren, maar die in een procedure tot terugvordering van overheidssteun zijn verwikkeld, kunnen niet meer rekenen op Vlaamse subsidies. Lees meer »
Aangifte van een nalatenschap: welk gewest is bevoegd?
Het successierecht of zoals sinds kort de erfbelasting genoemd, is een belasting op erfenissen. Sinds begin dit jaar zijn de gewesten zelf bevoegd voor de inning van de successierechten. Waar u als erfgenaam successierechten moet betalen, wordt door de laatste fiscale woonplaats van de overledene bepaald. Lees meer »
Nieuwe ontwikkelingszones afgebakend voor investeringssteun in Brussel
De Brusselse Hoofdstedelijke Regering heeft de ontwikkelingszone van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afgestemd op de Belgische regionale steunkaart 2014-2020. Ondernemingen die investeren in een project in een gemeente uit de steunkaart, kunnen in aanmerking komen voor overheidssteun en een dossier indienen. Lees meer »
Het nieuwe tax shelter regime
Vennootschappen die investeren in audiovisuele werken, krijgen daarvoor een fiscale beloning. Met deze tax shelter wil de overheid de Belgische audiovisuele sector ondersteunen. Nu het systeem enkele jaren in voege is, werd het tijd voor een grondige evaluatie. Die heeft geleid tot een ingrijpende bijsturing van de regels. Het nieuwe tax shelter regime geldt voor raamovereenkomsten afgesloten vanaf 1 januari 2015. Lees meer »
Successieplanning: een generatie overslaan met het ik-opa-testament
Successierechten besparen kan op verschillende manieren. Eén populaire methode is generation skipping, waarbij men een generatie overslaat en direct goederen nalaat aan de kleinkinderen. In feite omvat het begrip ‘generation skipping’ verschillende bijzondere technieken: één daarvan is het ‘ik-opa-testament’, waarbij we hier stil staan. Lees meer »
Successieplanning: een generatie overslaan = minder successierechten betalen
De opzet van successieplanning is zoveel mogelijk successierechten te besparen. Dat kan op verschillende manieren. Eén methode is zorgen dat dezelfde goederen niet twee keer, maar slechts één keer overgaan naar een andere generatie: dat kan bijvoorbeeld door uw vermogen rechtstreeks aan uw kleinkinderen na te laten. U slaat met andere woorden een generatie over, vandaar dat deze techniek ook wel "generation skipping" wordt genoemd. Lees meer »
Pensioensparen: wat en hoe?
Wie na zijn pensioen financiële zekerheid wil, mag daarvoor niet enkel op zijn wettelijk pensioen rekenen. Zelf sparen is de boodschap. Gelukkig wordt dat ook door de overheid gepromoot. Wie aan pensioensparen doet, krijgt immers een fiscale tegemoetkoming van 30 % op een gespaard bedrag van (dit jaar) maximum 950 EUR. Dat levert een belastingvermindering op van 285 EUR. Lees meer »
Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen
Heeft u er al eens over nagedacht uw personeel een bonus te geven? U kan hen een niet-recurrente resultaatsgebonden bonus toekennen. Deze bonus is vrijgesteld ten belope van maximum 2.722 EUR (voor bonussen toegekend in 2014). De bonus kan ieder jaar dus belastingvrij worden toegekend aan het personeel. Voor u als werkgever zijn de uitbetaalde bonussen dan weer als beroepskost aftrekbaar. Met andere woorden: iedereen wint erbij. Lees meer »
Waar kan u terecht voor opleidingscheques?
Onze kinderen gaan binnenkort opnieuw naar school, maar ook wij moeten blijven leren. De opleiding van personeel is goed voor de motivatie en zorgt ervoor dat we de concurrentie een stapje voor blijven. Veel opleidingen worden financieel gesteund door de gewesten. Zowel de VDAB, Actiris als Forem bieden opleidingscheques aan. Het loont zeker de moeite om na te kijken of u in aanmerking komt. Lees meer »
Nieuwe subsidiemaatregel voor Vlaamse kmo’s: aanwervingspremie voor exportmanager en groeimanager
Kent u de nieuwe subsidiemaatregel voor aanwerving voor kleine en middelgrote ondernemingen in het Vlaamse Gewest? Kmo’s in het Vlaamse Gewest met voldoende groeiambitie kunnen een premie ontvangen bij de aanwerving van een kennismanager. De maatregel focust hierbij op twee strategische profielen, namelijk de aanwerving van een kennismanager internationaal ondernemen of de aanwerving van een kennismanager organisatie en groei. De financiële bijdrage kan tot 20.000 euro bedragen in de loonkosten van de aan te werven kennismanager. Lees meer »
Tien weetjes over beroepskosten
Kosten die u maakt om uw beroepsinkomsten te verkrijgen of te behouden, zijn als beroepskost aftrekbaar. Kosten met een privékarakter niet. Maar er zijn ook twijfelgevallen. Sommige kosten die (deels) een beroepskarakter hebben, zijn toch niet volledig aftrekbaar. Om te zorgen dat u niet voor een verrassing komt te staan, is het belangrijk te weten wat u wel, en wat u niet kan aftrekken. We zetten tien kosten op een rij… Lees meer »
Nieuwe fiscale vrijstelling voor werkgevers om impact eenheidsstatuut te milderen
De invoering van het eenheidsstatuut (de juridische gelijkschakeling van arbeiders en bedienden) heeft een brede waaier aan gevolgen. Ook fiscaal heeft dit eenheidsstatuut zijn consequenties. Zo werd er een nieuwe vrijstelling ingevoerd, om de financiële impact voor de werkgevers wat te temperen. Lees meer »
Een individueel akkoord met de fiscus over uw beroepskosten
Om beroepskosten te kunnen aftrekken, moeten er verschillende voorwaarden vervuld zijn. Eerst en vooral moeten de kosten gedaan zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen. Daarnaast moet de echtheid en het bedrag van de kosten vaststaan. Als de echtheid wel vaststaat, maar het bedrag niet, kan u hierover een individueel akkoord sluiten met de fiscus. Zo krijgt u onmiddellijk zekerheid over de aftrekbaarheid van de kosten. Er kunnen ook collectieve akkoorden worden afgesloten voor een bepaalde beroepsgroep, daar gaan we in een volgende bijdrage verder op in. Lees meer »
Aangifte personenbelasting 2014: de nieuwigheden
Het aangifteformulier personenbelasting voor aanslagjaar 2014 is bekend. Zoals elk jaar staan er weer enkele nieuwe codes in, en werden andere codes geschrapt. Bijzonder is wel dat er dit jaar minder codes zijn, terwijl er de vorige jaren steeds maar codes waren bijgekomen. Er werden heel wat overbodig geworden codes geschrapt. Anderzijds waren er door wetswijzigingen ook enkele nieuwe codes nodig, die nu werden toegevoegd. Lees meer »
Geïndexeerde grensbedragen inkomstenbelastingen voor 2014
De geïndexeerde bedragen voor aanslagjaar 2015 (uw inkomsten van 2014) werden door de Federale Overheidsdienst Financiën bekendgemaakt en gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste bedragen. Lees meer »
Restaurantkosten soms volledig aftrekbaar
In de regel zijn restaurantkosten slechts gedeeltelijk aftrekbaar ( 69 %). Het goede nieuws is dat in een beperkt aantal gevallen de restaurantkosten volledig aftrekbaar zijn. We sommen de uitzonderingen op en lichten het hoe en wat ervan toe. Lees meer »
Een huisbediende in huis halen, een belastingvermindering genieten
Als u huispersoneel tewerkstelt, krijgt u daarvoor een fiscaal voordeel. Vroeger was dit een aftrekbare besteding. Het systeem van de aftrekbare bestedingen werd evenwel in 2013 gewijzigd. Het voordeel werd behouden, maar enigszins hervormd. Vanaf aanslagjaar 2013 heeft u in plaats van de aftrek recht op een belastingvermindering van 30 % van de bezoldiging die u aan de huisbediende betaalt. Lees meer »
Strategische Transformatiesteun, nieuw Vlaams systeem voor investerings- en opleidingsprojecten
Sinds 2008 kunnen ondernemingen in Vlaanderen strategische investerings- en opleidingssteun aanvragen. In de plaats van die ‘strategische investerings- en opleidingssteun’ is er nu een nieuw steunsysteem: de “Strategische Transformatiesteun”. Door lagere instapdrempels en beoordelingen op maat moet dit steunsysteem een stuk toegankelijker worden voor kmo’s met risicovolle projecten bij een transformatie. Een woordje uitleg. Lees meer »
Pensioenbonus: nieuw systeem voor iedereen vanaf 2014
Vanaf januari 2014 treedt de nieuwe pensioenbonus in werking. Die zal gelden voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. Dankzij de pensioenbonus worden we extra beloond om langer te werken. Alle opgebouwde rechten in het huidige stelsel van de pensioenbonus blijven behouden. Na 31 december 2013 kunnen we enkel een pensioenbonus volgens de nieuwe modaliteiten opbouwen. Lees meer »
Wat zijn de fiscale gevolgen als mijn rekening-courant een debetstand vertoont?
De rekening-courant is een balansrekening waarop zowel de bedragen die u tegoed heeft van uw vennootschap, als de schulden die u heeft aan uw vennootschap worden geboekt. Als de rekening-courant negatief staat (debetstand), heeft u meer schulden ten opzichte van zijn vennootschap dan tegoeden. Als de rekening-courant positief staat (creditstand) heeft u meer tegoeden. Allebei hebben ze hun specifieke fiscale gevolgen, zowel voor u als bedrijfsleider, als voor uw vennootschap. In deze bijdrage focussen we op de fiscale gevolgen die de debetstand van de RC voor u als bedrijfsleider heeft. Lees meer »
Eindejaarsgeschenken aan uw personeel bekeken door een fiscale bril
De eindejaarsperiode is een ideale gelegenheid om een geschenk te geven aan uw personeel. Het is immers een goede manier om een aangename sfeer binnen uw bedrijf te creëren. Het geven van geschenken heeft echter ook fiscale implicaties. Voor u, maar mogelijk ook voor uw personeel. Het goede nieuws is dat u onder bepaalde voorwaarden toch een cadeau van maximum 35 EUR op een fiscaal voordelige manier aan uw personeel kan schenken: uw werknemer wordt er niet op belast en u kan de kosten toch aftrekken. Lees meer »
PWA- en dienstencheques: enkele nieuwe regels
Het systeem van de PWA- en dienstencheques is de laatste jaren erg succesvol gebleken. Zo succesvol dat het niet meer betaalbaar lijkt voor de Schatkist. De wetgever heeft dan ook aan de regels gesleuteld. Het maximumbedrag waarop het voordeel wordt berekend daalt tot 1.380 EUR (voor aanslagjaar 2014). Wie dit jaar al meer dan dit nieuwe maximum heeft uitgegeven, kan nog wel genieten van een overgangsmaatregel. Lees meer »
Vastklikken van belaste reserves aan 10 %: een update
Vanaf 1 oktober 2014 stijgt de roerende voorheffing op liquidatieboni van 10 % naar 25 %. Dat wil zeggen dat u later bij het vereffenen en verdelen van uw vennootschap meer belasting zal betalen. Voorlopig kan liquideren nog aan 10 %. Om te vermijden dat ondernemers massaal hun vennootschap nu al zouden liquideren om de latere 25 % heffing te vermijden, werd er een overgangsmaatregel ingevoerd. De basisprincipes van de overgangsmaatregel legden we al uit in een vorige bijdrage. Ondertussen heeft de administratie het een en ander verduidelijkt in een circulaire. We brengen u weer helemaal up to date. Lees meer »
Btw-gevolgen van gemengd gebruik van een wagen revisited
De btw op een gemengd gebruikte bedrijfswagen (privé en beroepsmatig gebruikt) kan u slechts gedeeltelijk aftrekken. In een vorige bijdrage legden we reeds uit volgens welke drie methodes de toegelaten aftrek mag worden berekend. De administratie heeft op 9 september 2013 een nieuwe circulaire gepubliceerd, waarbij ze de verschillende methodes toelicht, enkele wijzigingen aanbrengt en een vierde methode toevoegt. Lees meer »
Winwinlening: kredietbedrag voor kmo’s en zelfstandigen is verdubbeld
De som die kleine, middelgrote en micro-ondernemingen en zelfstandigen kunnen lenen binnen het stelsel van de Winwinlening, is verdubbeld. Het maximale bedrag dat bij familie, vrienden of kennissen kan worden ontleend, is gestegen van 100.000 naar 200.000 euro. Lees meer »